BALATONFÖLDVÁR

BALATONFÖLDVÁR

A századforduló idején kiépült Balatonföldvár a déli part egyik legszebb települése. Gyönyörű kikötőjének, XIX. századi villáinak, platánosainak, sétányainak, valamint vitorlás eseményeinek és az egész évben nyitva lévő Hajózástörténeti Látogatóközpontjának és Kilátójának köszönhetően egyre kedveltebb a vendégek körében.

 

A város elérhető az M7-es autópályán, illetve a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalon. 2012-ben teljes hosszában megépült a Szántód és Balatonföldvár területén futó új kerékpárút korszerű tárolókkal, pihenőhelyekkel.

A sekély víznek köszönhetően a kisgyermekes családok számára ideális nyaralóhely. Nemrég korszerűsítették a fizetős Keleti strandot, legutóbb pedig az ugyancsak belépődíjas, többfunkciós Nyugati strandot újították fel. A város partszakaszának közepén viszont ingyenes a Központi szabadstrand és Balatonföldváron található egy Kutyastrand is, ahol együtt fürdőzhetnek a gazdik kis kedvenceikkel.

A balatonföldvári hajóállomás és parti sétány az 1900-as évek elején létesült. A kikötő bejárati épülete századfordulós hangulatot idéz. Az 1200 méter hosszú parti sétányon haladva átkelhetünk azon a 102 méteres hídon, amely az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton-szerkezetű gyaloghídja és műemléki védettség alatt áll.

A déli part legnagyobb 360 férőhelyes vitorláskikötője is itt található.

„Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén. Száz csillagnak ezer tündöklése az apró hullámokon. S ha áttekintesz a túlsó partra: minden falu alján apró pásztortüzek hosszú sora mosolyog feléd.”

Eötvös Károly